Съд за греяна ракия

Температурите се понижават…Наближават зимните празници…Сгрява ни любовта, любовта, любовта… Прибягваме и до горещи напитки. Чай, шоколад, вино, но и едно много специално питие – греяна ракия. Греяната ракия е питие за ценители. Да грееш ракия е свещенодейство. Всеки си има тайна рецепта, която се споделя от уста на уста, докато пием греяна ракия, разбира се.

Ракия може да греем и в джезве. На бавен огън и в съд  с тесен отвор (важно е заради изпаренията). Също в съд с тесен отвор трябва да сервираме греяната ракия.

img_20170110_1704171_opt

Желателно е съдът да е керамичен. Глината притежава акумулиращи свойства. Съхранява температурата на течността, която е в съда. В пръстен съд, наречен още бърдук, греяната ракия остава по-дълго гореща. Така удължаваме удоволствието от консумацията.

img_0005

Разбира се „за пред гостите“, а и заради личния ни естетически вкус поднасяме ракията в красиви съдове – за Коледа в зашеметяващо червено, а за имени и рождени дни в синьо и зелено.

По други поводи – направете избор.  За разлика от ледено студената ракия, която, според класиката, запотява стъклените чаши на столче, греяна ракия  пием от керамични чашки. 

img_20170110_1708011_opt img_20170110_1710361_opt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *