Изкуство и култура, творчество и красота….

Българските артисти са талантливи, българските артисти са космополитни, българският талант е всепризнат, българският талант е посланик на България. Навсякъде по света има белези от българско изкуство, но с радост го посрещаме и  у дома. Така у дома си дойдоха и творбите на Елица Драйбра.

През 2002г Елица заминава за Дания с идеята за откриване и реализиране на нови възможности и перспективи. По-късно сключва брак в Копенхаген и заминава за Англия, откъдето е съпругът й.

Поради подчертания интерес към рисуването с маслени бои, тя се записва в колеж с преподаване на изкуство и дизайн в гр. Дъмфрийс, Шотландия. През годините на своето следване в колежа Елица Драйбра преоткрива керамиката и работата с глина, привлечена от декоративното значение на глазурите. В следващите години тя включва керамиката като основна тема във всички арт проекти, зададени в Колежа.

IMG_0498IMG_0494

Керамичните творби на Елица Драйбра изобразяват атрактивността на глината в нейния натурален вид, чрез изработване на подчертано асиметрични скулптурни форми с релефни повърхности.

IMG_0962_opt

Керамичните съдове са ръчно изработени и скулптурирани. Употребата на шамотна глина в топли земни, натурални тонове засилва контраста между индивидуалните керамични съдове, изложени в групи.Използвано е богато цветово разнообразие от червена, черна, пясък и керемидена глини.  Избегнати са глазурите и е запазен естествения вид на глината, каквато е и идеята на този проект.

IMG_0507_opt

Работите на Елица са изложени в няколко галерии във Великобритания. Тя е одобрена да участва в най-големия в Европа „Британски търговски панаир на занаятите“, който ще се проведе догодина в Харъгейт.

IMG_0571IMG_0566

Това ще е първото участие на Елица Драйбра с керамика в толкова мащабна изява.

За нас е чест и привилегия да срещнем българската публика с изкуството на Елица Драйбра.

А колко изкуство и култура, творчество и красота може да се побере на една софийска улица, елате и вижте на 30 септември на ул. “ Цар Самуил“.

Проектът „Европа в една софийска улица“  ще се разгърне от 11 до 19 часа в събота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *